Tel Sell Yoga

Net als in de wereld van sport en afvallen, kiezen we ook als het gaat om onze wens naar minder stress en meer tevredenheid vaak voor de weg van de minste weerstand. We willen ons beter voelen, en als het even kan op een manier die weinig moeite kost en snel resultaat geeft. In de afgelopen 10 jaar zag ik hoe er ook in de wereld yoga van spiritualiteit steeds meer wordt ingespeeld op deze wens. Ik zag de ene na de andere hype voorbij komen. En ze lijken gebaseerd op hetzelfde Tel Sell mechanisme; we willen niet echt afzien om er op de lange termijn beter van te worden. En dan denk ik niet alleen aan yogalessen die we gebruiken om onszelf tijdelijk van stress te ontdoen, maar ook aan ayahuasca-rituelen, familieopstellingen en de nieuwste rage: een koud bad nemen bij Wim Hof. Mensen zweren erbij: dít gaat echt je leven veranderen. 

 

Hoe langer ik yoga geef hoe meer de onzin van al deze quick fixes zichtbaar wordt. En ook hoeveel geld ermee verdiend wordt. Niet alleen aan workshops en retraites, maar ook docentenopleidingen voor steeds weer nieuwe yogastromingen. Net zoals in de fitness branche de ene na de andere rage elkaar opvolgt, van aerobics tot tai bo, van Zumba tot HITT, zo gebeurt dat ook in de yogawereld. Ashtanga werd power yoga, wat weer veranderde in (easy) flow yoga /vinyasa en ondertussen verdween de eens zo populaire pilates naar de achtergrond. De nieuwste rage - yin yoga - heeft bij de meeste yoga- en sportscholen de klassieke hatha yoga van de roosters verdrongen. En voor elke stroming zijn er weer nieuwe dure opleidingen en workshops. Die constante drang naar nieuwe ervaringen en meer kennis vergaren lijkt ons alleen maar af te leiden van de kern van yogabeoefening. En dat is in mijn ogen contact maken met het lichaam en de adem. 

 

Het simpelweg opmerken dat je voet slaapt, je bewust worden van je adem in je buik of merken dat je het koud hebt. Dat is wat wezenlijk heelt. Dat is wat duurzaam - om ook maar een modewoord te gebruik - iets verandert in je leven. Alleen zo kun je jezelf leren kennen en keuzes maken die echt bij jou passen. Maar daarvoor moet je wel moeite doen. Durven ervaren wat is, ook als het vervelende dingen zijn, zoals oud zeer of boosheid. Daar moet je tijd en rust voor nemen, je oefening op de lange termijn volhouden én werkelijk iets durven veranderen in je leven. Al het andere is slechts tijdelijke verlichting; waar natuurlijk ook weer helemaal niks mis mee is ;-).